Meer kans op ALS voor magere mensen?

0
422

Een Europees bevolkingsonderzoek heeft aangetoond dat mensen met ondergewicht een grotere kans hebben om de spierziekte ALS te krijgen. Eerder werd in Nederlands onderzoek al geconcludeerd dat mensen een grotere kans hebben om ALS te krijgen wanneer zij een laag risico op hart- en vaatziekten hebben. Het lijkt er nu op dat actieve, slanke mensen een relatief groter risico hebben op ALS.

Uit dit nieuwe onderzoek komt een overeenkomst naar voren tussen de Body Mass Index (BMI), het geslacht en het risico op het krijgen van ALS. In het algemeen bleken mensen met ondergewicht een duidelijk grotere kans te hebben op ALS. Het risico voor vrouwen met ondergewicht is drie keer zo groot als vrouwen met een normaal gewicht. Bij mannen is geconcludeerd dat het hebben van meer lichaamsvet het risico op ALS verkleint.

Onderzoek in Utrecht
Het onderzoek in Utrecht heeft eerder al laten zien dat roken het risico op ALS vergroot en het ziektebeloop versnelt. Het drinken van alcohol verlaagt echter het risico. Een ander verrassend resultaat was dat mensen met een laag risico op hart- en vaatziekten juist een grotere kans hebben op ALS. De komende jaren wordt onder meer in Utrecht verder onderzoek gedaan om meer en betrouwbaardere resultaten te verkrijgen. Ook wordt een onderzoek naar erfelijke risicofactoren afgerond.

Voldoende bewegen
Het Prinses Beatrix Spierfonds financiert onderzoek naar de spierziekte ALS. Simone van den Berge is wetenschapscoördinator bij het fonds en vertelt: “De resultaten uit deze onderzoeken zijn belangrijke aanwijzingen in de zoektocht naar een geneesmiddel voor ALS. Hoe meer factoren we kennen die van invloed zijn op het krijgen van ALS, hoe gerichter we op zoek kunnen gaan naar een oplossing voor deze ernstige ziekte. Overigens adviseren we iedereen die gezond is om vooral actief te blijven. Gemiddeld genomen is voldoende bewegen zeer bevorderlijk voor de gezondheid.”
Lees hier meer over de overeenkomst tussen BMI en ALS: http://alsn.mda.org/news/low-body-fat-linked-risk-developing-als

Lees hier meer over het onderzoek in Utrecht naar risicofactoren bij ALS: https://www.prinsesbeatrixspierfonds.nl/index.php?p=onderzoekonderzoekid=76

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here