Nederland 2de op ranglijst slokdarmkanker

0
361
Het woord
Het woord "kanker" is afgeleid van het Latijnse woord "cancer", dat oorspronkelijk "krab" betekent. De ziekte heet in het Duits ook nog altijd "Krebs". De naam is o.a. reeds door Galenus aan de aandoening gegeven, omdat in vroeger tijden de ziekte werd herkend aan de opvallend rode, gezwollen bloedvaten in de nabijheid van de gezwellen, die de artsen van toen deden denken aan de rode pootjes van een krab.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Germund Daal, Hoofd Communicatie en Gezondheidsvoorlichting, 020-344 9592, g.daal@wkof.nl

Over de bevindingen

Er is sterk bewijs dat overgewicht het risico op slokdarmkanker (adenocarcinoom) verhoogt. De analyses laten zien dat het risico met 48 procent toeneemt per 5 BMI eenheden.

Er is sterk bewijs dat het drinken van alcohol het risico op slokdarmkanker (plaveiselcelcarcinoom) verhoogt. Het risico neemt toe met 25 procent per 10 gram alcohol per dag.

Andere oorzaken en risicofactoren

Onder andere deze factoren spelen ook een rol bij het krijgen van slokdarmkanker:
– Roken
– Brandend maagzuur (reflux)
– Infectie met het humaan papillomavirus (HPV)

Ranglijst van Europese landen waar slokdarmkanker het meest voorkomt

Volgens statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie krijgen jaarlijks 6,3 op de 100.000 mensen in Nederland slokdarmkanker. Het gemiddelde in Europa is 3,3 op de 100.000 mensen.

In de ranglijst van Europese landen waar slokdarmkanker het meest voorkomt staat het Verenigd Koninkrijk bovenaan met 6,6 gevallen per 100.000 mensen.

De landen in de top 5 van de ranglijst zijn:
1. Het Verenigd Koninkrijk
2. Nederland
3. Ierland
4. België
5. Duitsland

Bronnen
– World Cancer Research Fund International/American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project Report: Diet, Nutrition, Physical Activity and Oesophageal Cancer. 2016.
– World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research. Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Washington DC: AICR, uitgave 2007.
– Ferlay J, Soerjomataram I, Ervik M, Dikshit R, Eser S, Mathers C, Rebelo M, Parkin DM, Forman D, Bray, F. GLOBOCAN 2012 v1.0, Cancer Incidence and Mortality Worldwide: IARC CancerBase No. 11 [Internet]. Lyon, France: International Agency for Research on Cancer; 2013. Geraadpleegd op 27/07/16.
– Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door IKNL(c) juli 2016
– Maag Lever Darm Stichting (MLDS)
– www.kanker.nl

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op de preventie en overleving van kanker door een gezonde voeding en leefstijl. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen voeding, leefstijl en kanker. Meer informatie op www.wkof.nl.

Alle aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund netwerk: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit is het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker. Ons Continuous Update Project (CUP) zorgt ervoor dat onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel blijven en gebaseerd blijven op het meest recente wetenschappelijke bewijs.

Naast het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bestaat het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk uit: World Cancer Research Fund in het Verenigd Koninkrijk (www.wcrf-uk.org), American Institute for Cancer Research in de Verenigde Staten (www.aicr.org), en World Cancer Research Fund in Hong Kong (www.wcrf-hk.org). Meer informatie over het netwerk is te lezen op www.wcrf.org.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here